Jacqueline Bergink, Homeopathie en Acupunctuur


Samuel Hahnemann   

homeopathie

De klassieke homeopathie gaat ervan uit dat het lichaam door ziektesymptomen laat zien dat het niet in balans is. De naam van de ziekte is minder belangrijk dan de manier waarop de klacht zich uit en iemand dit ervaart.

De Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843) ontdekte in 1790 dat een zieke genezen kan worden met een middel dat dezelfde ziektesymptomen kan oproepen bij gezonde personen. Dit noemde hij ‘Similia similibus curentur’: het gelijke met het gelijkende genezend.

Een klassiek homeopaat schrijft een homeopatisch geneesmiddel voor dat past op het geheel van symptomen. Als iemand bijvoorbeeld komt met hoofdpijnklachten, wordt gevraagd naar de soort hoofdpijn, waar deze gevoeld wordt, hoe het voelt, wanneer en sinds wanneer men er last van heeft.
Met een homeopatisch middel dat past bij de klacht, situatie en persoon wordt het zelfgenezende vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Een eerste consult duurt vaak 1,5 uur. Bij acute klachten kan een middel na een kort gesprek gegeven worden, maar daarna raad ik een constitutionele behandeling aan.
Hahnemanns hoogste ideaal van genezen is “een snel, zachtzinnig en duurzaam herstel van de gezondheid, of wel opheffing en vernietiging van de ziekte in haar gehele omvang op de kortste, betrouwbaarste en onschadelijkste wijze, volgens goed begrijpbare beweegredenen”.

Hij werkt zijn hele leven aan richtlijnen voor een menswaardige geneeskunde. Hahnemanns boeken zijn nog steeds belangrijke instrumenten voor de huidige klassieke homeopaten.