overgewicht

Overgewicht ontstaat door een samenspel van factoren. Behalve ‘te veel – te vaak – verkeerde dingen eten’ en te weinig bewegen, kunnen ook erfelijke aanleg, psychologische factoren, hormonale invloeden, bepaalde ziekten, bijwerkingen van medicijnen en voedingstekorten een rol spelen.

De Chinese geneeskunde biedt veel mogelijkheden voor een betere gewichtsbeheersing, omdat heel gericht gekeken wordt naar organen die aandacht vragen. Overgewicht wordt gezien als een accumulatie van Vocht en Slijm, waardoor we te zwaar zijn voor onze botten. De organen van het element Aarde, de Maag en de Milt, vervullen hierbij een sleutelrol. De Milt is de ‘controleur van transport en transformatie’ en wordt vaak betrokken in de behandeling.

De behandeling bestaat uit therapievormen, die elkaar aanvullen en versterken, zoals acupunctuur, ooracupunctuur en adviezen over voeding en leefwijze. Een voedingsadvies houdt niet alleen rekening met wat u eet, maar ook hoe en wanneer. Om de Milt- en Nierfunctie te versterken is verwarmende en vochtafdrijvende voeding belangrijk. Dit geldt niet alleen voor de temperatuur. Een rode appel is bijvoorbeeld meer verwarmend dan een groene.

Ik streef in mijn praktijk naar bewustwording en gedragsverandering, waarbij u zich veel lekkerder voelt.

In de Chinese geneeskunde worden organen met een hoofdletter geschreven, omdat het niet alleen om het fysieke orgaan gaat, maar vooral om de functies van het orgaan.