overgewicht

Overgewicht ontstaat door een samenspel van factoren. Behalve ‘te veel – te vaak – verkeerde dingen eten’ en te weinig bewegen, kunnen ook erfelijke aanleg, psychologische factoren, hormonale invloeden, bepaalde ziekten, bijwerkingen van medicijnen en voedingstekorten een rol spelen.

De Chinese geneeskunde biedt veel mogelijkheden voor een betere gewichtsbeheersing, omdat heel gericht gekeken wordt naar organen die aandacht vragen. Overgewicht wordt gezien als een accumulatie van Vocht en Slijm, waardoor we te zwaar zijn voor onze botten. De organen van het element Aarde, de Maag en de Milt, vervullen hierbij een sleutelrol. De Milt is de ‘controleur van transport en transformatie’ en wordt vaak betrokken in de behandeling van overgewicht.

De behandeling bestaat uit verschillende therapievormen, die elkaar aanvullen en versterken. Bijvoorbeeld acupunctuur, ooracupunctuur en adviezen over voeding en leefwijze. Een voedingsadvies houdt niet alleen rekening met wat u eet, maar ook hoe en wanneer. Bij overgewicht is verwarmende en vochtafdrijvende voeding belangrijk, omdat ze de Milt- en Nierfunctie versterken. Dit geldt niet alleen voor de temperatuur. Een rode appel is bijvoorbeeld meer verwarmend dan een groene.

Ik streef in mijn behandeling naar een gedragsverandering, waarbij u zich veel lekkerder voelt.

In de Chinese geneeskunde worden organen met een hoofdletter geschreven, omdat het niet alleen om het fysieke orgaan gaat, maar vooral om de functies van het orgaan.